IMUNISASI HPV PDF

Pencegahan kanker leher rahim akan semakin efektif jika dibarengi dengan melakukan upaya proteksi spesifik dengan memberikan imunisasi HPV. vaksin gratis melalui Program Imunisasi. Nasional, guna melindungi dari: * Difteri . * Tetanus. * Batuk rejan (pertussis). * Human papillomavirus (HPV). Papilomavirus Manusia (HPV), Difteria-Tetanus-Pertusis (dTpa) Imunisasi HPV paling berkesan diberikan pada usia muda, ketika respons imun paling kuat.

Author: Mazull Shaktidal
Country: Netherlands
Language: English (Spanish)
Genre: Finance
Published (Last): 3 April 2011
Pages: 261
PDF File Size: 15.8 Mb
ePub File Size: 7.9 Mb
ISBN: 151-4-97840-212-9
Downloads: 14156
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kagakus

Laman ini diubah buat kali terakhir pada Ada vaksin yang diberikan setelah pesakit menghidap suatu penyakit itu sendiri. Toksoid dihasilkan untuk pengimunan terhadap penyakit berasaskan toksinmisalnya pengubahsuaian toksin tetanospasmin pada tetanus untuk membuang kesan toksiknya sambil memelihara kesan imunogennya.

Vaksinasi itu sendiri merangkumi pelbagai kaedah pemberian imunogen kepada pesakit.

Hepatitis B Vaksin kombinasi HepB dan DTP yang berdasarkan hasil penelitian Biofarma, dapat memberikan respons antibodi yang lebih baik berbanding jika diberikan secara berasingan.

Dos kedua diberikan sebulan selepas dos pertama, sementara dos ketiga diberikan lima bulan kemudian.

A CDC framework for preventing infectious diseases. Dicapai 2 Januari Ruang nama Rencana Perbincangan. Selain memberi perhatian kepada pemakanan dan penjagaan kesihatan, imunisasi adalah satu cara utama untuk mencegah penyakit.

Proc Bayl Univ Med Cent. VARISELA Tidak boleh diberikan kepada imunisssi yang sedang demam teruk, kekurangan limfosit atau sel darah putih, yang alah kepada neomisin dan kekurangan sel imun. Pengimunan itu bergelar pemvaksinan bersempena sejenis virus yang menyerang lembu iaitu Variolae vaccinae Vaccinae berakar daripada vacca yamg bermaksud lembu dalam bahasa Latin.

  GEORG BCHNER WOYZECK PDF

14 imunisasi wajib untuk anak

Jenis kedua ialah vaksin polio oral OPV yang mengandungi virus hidup yang dilemahkan. Dicapai 12 Mac Dicapai 20 Oktober Kebanyakan vaksin diberikan dalam bentuk suntikan hipodermik kerana vaksin-vaksin ini tidak dapat diserapkan sepenuhnya melalui usus-usus manusia.

Perlu diingat, ibu bapa harus memaklumkan kepada doktor mengenai hal yang berkaitan kontraindikasi penggunaan ubat tertentu yang memudaratkan pesakit yang mungkin pernah berlaku sebelum imunisasi diberikan termasuklah sejarah penyakit anak, alahan terhadap neomisin, sejarah imunisasi sebelumnya dan rawatan yang sedang dilakukan. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah.

Vaksin cacar dicipta pada tahun oleh pakar perubatan British bernama Edward Jenner. Sudhoffs Arch dalam bahasa Jerman. Vaksin-vaksin polio hidup yang teratenuat, sesetengah jenis tifus serta kolera diambil secara oral atau mulut untuk menghasilkan imuniti dalam perut.

Pemvaksinan

Tidak ada kesan imunisasi yang berlaku terhadap kanak-kanak yang pernah mendapat perlindungan daripada satu atau lebih daripada ketiga-tiga penyakit tersebut.

Jika vaksin HPV bivalen digunakan maka sejumlah hlv dos akan diberikan kepada pesakit. Campak Jika demam campak menjangkiti kanak-kanak terutamanya yang berusia di bawah lima tahun, ia boleh mengakibatkan kematian. Cacar merupakan penyakit pertama yang cuba dicegah oleh manusia dengan sengaja menginokulasi dirinya dengan jangkitan lain [6] [7]malah ia merupakan penyakit pertama yang mendapat vaksin sendiri.

  AMERICA INVENTS ACT H.R.1249 PDF

Imunisasi ini juga tiada kaitan dengan autisme.

Suntikan percuma imunisasi HPV

Seorang kanak-kanak menerima vaksin polio. Namun imunisasi tidak lagi dibeza-bezakan sebagai imunisasi yang diwajibkan atau pun imunisasi yang digalakkan. Halaman dengan petikan menggunakan parameter yang tidak disokong Ralat CS1: Epidemics on the Horizon”. Pemvaksinan Intervention Seorang kanak-kanak menerima vaksin polio.

Ada dua jenis vaksin polio iaitu vaksin polio tak aktif IPVyang mengandungi virus polio yang dimatikan dan ia diberikan dalam bentuk suntikan. Dos kedua diberikan dua bulan selepas dos pertama dan dos ketiga pula diberikan empat bulan kemudian.

14 imunisasi wajib untuk anak

Berikut 14 jenis imunisasi yang mesti diberikan. Vaksin yang diberikan selepas berlakunya jangkitan cacar mengakibatkan penyakit tersebut teratenuat dalam masa tiga hari, manakala pemvaksinan selepas seminggu jangkitan penyakit itu berkemungkinan memberi perlindungan ataupun mengurangkan kesan-kesan daripada penyakit tersebut.

Sebelum vaksin diberikan, doktor haruslah terlebih dahulu memberikan penjelasan tentang bahaya penyakit, manfaat imunisasi serta kesan yang mungkin timbul setelah suntikan vaksin diberikan. Dicapai pada 11 September Vaksin boleh mencegah atau memperbaiki kesan buruk jangkitan.

Imunisasi ini boleh diberikan kepada pesakit sejak usianya 10 tahun.